Nem lehet kellően kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos szerepet tölt be a játszás a gyerekek életében. Ez minden esetben ösztönösen jön nekik és általában nem szokott lenni gond a kedvvel, hanem inkább a megfelelő játszótevékenységre való buzdítás a kihívás a szülőknek. Talán evidens lesz mindenki számára, de azért fontos megjegyezni, hogy a játszótéri játékok általi játszás, sokkal minőségibb tevékenység, mint például a videójátékok használata.

A játszótéri játékok egy nagyon magasrendű célt szolgálnak és pedig a gyerekeink ideális fejlődését. Minden területen felfedezhető ezeknek a pozitív hatása, legyen szó fizikai, lelki vagy mentális aspektusról. Az összes szülő a gyerek személyiségének az ideális fejlődését tartja a legfontosabbnak, ezért nagyon jó hír, hogy a minőségi játszás mennyire fantasztikus hatást gyakorol a csöppségek életére.

A szabad levegőn helyezkedő játszótéri játékok általában szélesebb területen helyezkednek el, így a gyerekeknek pedig rengeteg lehetőségük van a különböző mozgáskoordinációk gyakorlása mellett, az olyan alapvető fontosságú tevékenységekre is, mint a futás. Ez pedig segít nekik az egészségük megőrzésében és az erőnlétük kialakításában. Továbbá nagyon sok lehetőség adódik az ilyen helyzetekben a társas érintkezésre. Ennek következtében pedig megtanulhatnak kapcsolatot teremteni másokkal és alkalmazkodni a többiekhez bizonyos helyzetekben.

A játszótéri játékoknak a szerepe összeségében nézve felfoghatatlan és ezek gyakori használata módfelett ajánlott a gyerekeink számára.