A hinta azért is fontos eszköz, hiszen az egyik központi elem a játszótéren. Egyszerre lehet viták és versengések terepe, ezáltal még a konfliktuskezelés tanulásának egyik mérföldköve is a gyerekek életében, valamint a szórakozás és kikapcsolódás nyugtató és örömet adó terepe.

A hinta használatával egyszerre fejlődik és játszik egy gyerek. Maga a hintázás élménye még a babákat is az anyaméhben eltöltött nyugodt és idilli hónapokra emlékezteti, ahol átélte a ringatás nyugtató érzését. Ezért a ringás igénye ösztönös a gyerekekben, már babakortól kezdve egészen a nagyobb iskoláskorig. Egy nagyon alapvető nyugtató és biztonság igényt elégít ki tehát ez az egyszerűnek tűnő játék eszköz.

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi jót adnak a gyereknek csak azzal, hogy hintázni hagyják és viszik. Az anyukák és bébiszitterek nem feltétlen olvasnak tanulmányokat, vagy cikkeket a játszótérről, mielőtt leviszik a gyerekeiket. Egy teljesen magától értetődő játék terepről van szó, amihez nem kell sokat mérlegelni, hogy elmenjünk a gyerekkel oda. Lehet persze csak úgy szabadon is hintázni, lehet megadott feladatsor szerint, és lehet kifejezetten terápiás célzattal is, egyéni kiírás alapján.

A hinta fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti a baba izmait, segíti a testrészek irányításának megtanulásában, megérzésében, fejleszti a térben való tájékozódásban is. Továbbá, fejleszti a mozgáskoordinációját, segíti a mozgások indításának és megállításának megtanulásában, levezetik a sok energiát, és pozitív élményt nyújt.