A munkahelyi stresszt és kiégettséget nem egyszerű kezelni, pláne, ha magunk sem feltétlenül tudjuk, hogy mi váltja ki a feszültséget, hiszen az is lehet, hogy azon a területen dolgozunk, ahol ténylegesen van a helyünk, csak épp nem abban a pozícióban, ahol tényleg jól tudnánk magunkat érezni.

Ezen a problémán segít a motivációs térkép, ami nem egy személyiségteszt, tehát nem a munkavállaló személyiségtípusát mutatja meg, hanem bemutatja, hogy milyen motivációk hajtják őket, hogyan lehet őket lelkesíteni a munkahelyen.

Egy munkáltatónak érdeke és feladata is a munkavállaló lelkesedésének szinten tartása, még ha ez nem is csak a munkáltató feladata, hanem egyéni érdeke is a dolgozónak. Két emberen áll a vásár ezen a területen, de a motivációs térképpel a munkáltató számára van egy lehetőség, ez az a rész, amit Ő hozzá tud tenni a munkavállaló sikeréhez.  Ugyanakkor a motivációs térképnek kitöltésével a munkavállaló is jobban képbe tud kerülni saját igényeivel, motivációs működésével.

A motivációs térkép kitöltését követően kiderül, hogy az adott munkáltatót a kreatív, a monoton vagy épp a vezetői feladatok lelkesítenek leginkább. A teszt elvégezhető motiváció szakértő coach segítségével, vagy épp önállóan is, ha a munkáltató elvégzi a motivációszakértóői képzést, mely megtanítja őt a motivációs térkép kitöltetésének és kielemzésének folyamatára. A teszt elvégezhető már a munkábaállást követően is, de a felvétel előtt is használható arra, hogy a legmegfelelőbb munkavállaló kerüljön az adott pozícióra kiválasztásra.