New York rendőrsége (NYPD) úgy döntött, hogy visszaküld egy robotkutyát, amelyet tesztelt. Bár a robot jól működött, sok embert felzaklatott. Egyesek szerint „hátborzongató”. Mások attól tartottak, hogy ez sértené magánéletüket.

 

A Spot egy kutya alakú robot, amelyet a Boston Dynamics nevű cég épített. A robotnak négy lába van, amelyek lehetővé teszik számára, hogy egyenetlen talajon könnyen mozogjon. Fej helyett a robotnak van kamerája. Mikrofonnal és hangszóróval is rendelkezik, és az ember távolról is irányíthatja.

 

A robotot olyan helyekre tervezték, amelyekbe az emberek nehezen vagy veszélyesen tudnak eljutni. Például a Spot könnyen felfedezhet olyan helyeket, amelyek túl szorosak ahhoz, hogy az ember elférjen. Hasznos olyan helyzetek vizsgálata során is, amelyek árthatnak vagy megölhetnek egy embert, például gázszivárgás.

 

A Boston Dynamics szerint elsősorban azt várják, hogy a Spotot veszélyes munkafeltételekkel rendelkező helyeken használják, például „olajmezők, építkezések és aknák”. De ez nem azt jelenti, hogy a Spotot más okokból nem használták fel. Néhány egészségügyi dolgozó tavaly a Spotot használta a betegekkel való beszélgetéshez, anélkül, hogy aggódna a koronavírus megszerzése miatt. Tavaly májusban Szingapúr a Spot egyik verziójával arra ösztönözte az embereket, hogy kövessék parkjaikban a társadalmi távolságtartási szabályokat.

 

Tavaly decemberben a NYPD bejelentette, hogy megkezdi a Spot speciális verziójának használatát. Robotjuk kékre volt festve, és volt egy speciális fényképezőgépe, amely lehetővé tette, hogy mindent „lásson” minden oldalán. „Digidog” -nak hívták a verziójukat.

 

A NYPD az 1970-es évek óta használ robotokat. A robotok néha hasznosak olyan helyzetekben, amikor a rendőrök veszélybe kerülhetnek – például olyan helyzetekben, ahol bomba vagy fegyverrel rendelkező személy van. A robotkutya az NYPD-nek körülbelül 94 000 dollárba került. Ez sok pénznek tűnhet, de olcsó egy robot számára. Korábban a NYPD olyan robotokat használt, amelyek 270 000 dollárba kerültek.

 

Amikor a Digidogot bejelentette, a NYPD azt mondta: „Ez a kutya életeket fog menteni, megvédi az embereket és védi a tiszteket, és ez a célunk.” Hamarosan megtudták, hogy nem mindenki annyira lelkes a robot miatt, mint ők. Miután a robotot februárban vészhelyzetbe hozták, a róla készült videót széles körben megosztották. A videó sokakat idegesített. Sokan aggódtak amiatt, hogy a rendőrség elektronikus kutyát használt kémkedéshez. Mások úgy érezték, hogy helytelen, ha a rendőrség gépekre költ pénzt ahelyett, hogy az emberekre koncentrálna.