Szinte minden gyermek életének részei a kifestők és színezők. Ezek az egyszerű, ám rendkívül hatékony eszközök nemcsak kreatív időtöltést biztosítanak, hanem jelentős fejlesztő hatással is bírnak. Ez persze a gyermekeknek egyáltalán nem számít, ők egyszerűen csak szeretnek alkotni, színezni és rajzolni. Szerencsére, teszik hozzá a szülők. Hiszen egy kifestőt vagy színezőt és néhány színes ceruzát bárhová magunkkal vihetünk, ha olyan helyre megyünk, ahol várakozni kell. Kis helyen elfér, mégis akár órákra leköti a gyerekeket, elmélyülten és ráadásul csendben alkotnak – nem úgy, mint bármilyen szerepjátékra alkalmas eszközzel. (Utóbbiakat inkább hagyjuk meg otthoni szórakozásnak.)

Azon túl azonban, hogy a szülők és idegenek számára is megnyugtató elfoglaltságot ad a kicsiknek, ráadásul még sok területen fejleszti is őket. Például kiváló lehetőséget biztosít a finommotorikus készségek fejlesztésére. Amikor a gyermek próbál a vonalak között maradni, egészen finom kis mozdulatokat kell végeznie, amit később az írás és rajzolás során is hasznosítani tud. A ceruza vagy zsírkréta pontos irányítása segít az ujjak erősítésében, valamint a kéz-szem koordináció javításában.

A különböző színek kiválasztása és kombinálása fejleszti a kreatív gondolkodást és az esztétikai érzéket. Különösen, ha nem korlátozzuk őket „a megfelelő” színek használatára, mert például így önmaguk fedezhetik fel a színek harmóniáját. A színezéshez kitartás és türelem szükséges, ami szintén hasznos lesz az iskolai tanulás során. A koncentráció nemcsak a kreatív tevékenységek során, hanem az összetettebb, logikai feladatoknál is előnyükre válik. Az önálló rajzolás akár az érzelmek kifejezésében és feldolgozásában is segíthet. A színezés ebben talán kevésbé segít, mégis rendkívül hasznos, mert a gyerekek nemcsak szórakoznak, hanem fontos készségeket is elsajátítanak.